Zapiekanka Tysiąca Wysp to genialne danie z kurczakiem. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Dodano:
Zapiekanka tysiąca wysp Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Czy jest ktoś, kto nie zna słynnego sosu Tysiąca Wysp? My dziś proponujemy go w zupełnie nowej odsłonie, bo na ciepło: w obłędnie smacznej zapiekance z ryżem i kurczakiem.

Sos Tysiąca Wysp to pikantny sos na bazie majonezu, który doskonale pasuje do burgerów czy kanapek. Można go jednak wykorzystać również do dań gorących i taka jest nasza propozycja. Zapiekanka Tysiąca Wysp to sycące i pyszne danie, które może być obiadem albo kolacją. Sekretem jest rewelacyjny, domowy sos.

Jak zrobić zapiekankę Tysiąca Wysp?

Do zrobienia zapiekanki potrzebne jest mięso z kurczaka, może to być filet z piersi, jak podaliśmy w przepisie, ale może być też filet z udek. Mięso trzeba najpierw zamarynować i przesmażyć.

Zrobienie domowego sosu Tysiąca Wysp, którym zalewa się zapiekankę, nie jest trudne. W jego składzie jest surowe jajko, którego nie dodaje się do tradycyjnego sosu. Tu ma scalać składniki zapiekanki, więc jest ono niezbędne. Do tego soczyste pomidory i gruba warstwa sera, który po zapieczeniu utworzy na wierzchu apetyczną pierzynkę.

Zamiast sera mozzarella możesz tu wykorzystać dowolny ser, który będzie się dobrze topić podczas pieczenia. Może to być np. gouda albo cheddar.

Czy do zapiekanki można dodać gotowy sos Tysiąca Wysp? Można, jednak w tym przypadku bardzo zachęcamy do zrobienia go samemu. Jeśli jednak wybierzesz gotowy, dodaj do niego surowe jajko i dobrze wszystko wymieszaj.

Ponieważ mięso i ryż nie są surowe, zapiekanka nie potrzebuje długiego czasu pieczenia. Tak naprawdę chodzi o to, aby składniki się połączyły, a wierzch zapiekanki ładnie zarumienił.

Przepis: Zapiekanka tysiąca wysp

Pyszna zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g tartej mozzarelli

na marynatę do mięsa:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz

sos tysiąca wysp:

  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 surowe jajko
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaWymieszaj dokładnie składniki na marynatę. Mięso pokrój w kostkę i wymieszaj dobrze z marynatą. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  2. Robienie sosuPokrój drobno cebulę i ogórka. Wymieszaj resztę składników na gładki sos, dodaj cebulę i ogórka.
  3. Szykowanie zapiekankiMarynowane mięso przesmaż na złoto i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej równomiernie sosem, ułóż na wierzchu połówki pomidorków i posyp tartym serem. Zapiekaj ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotową zapiekankę podawaj od razu. Możesz ją posypać dodatkowo drobno posiekanym szczypiorkiem.

Inne pomysły na zapiekankę Tysiąca Wysp

Przepis na zapiekankę można modyfikować. Nie musi to być zapiekanka ryżowa. Można ją zrobić na tej samej zasadzie na bazie makaronu, ale też ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków.

Można też wykorzystać inne mięso. My polecamy m.in. polędwiczkę wieprzową. Takie mięso warto marynować nieco dłużej i potem przesmażyć tak samo jak kurczaka.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...